The Restoration and Extension

By 2009 this historically important and high profile village building was in a poor state of repair, and when Slindon Forge Society took over the lease on the building, major repairs were needed to stabilise the building and bring it up to scratch for its new use. We also built a major extension to house the café - and all the modern services were also sited in the extension to minimise alterations and changes to the historic fabric.

Our thanks to Nutbourne Construction, who undertook all the work, led by Dave Briant.

Restoring the original building

Key tasks involved solving a serious damp problem, underpinning the so-called ‘foundations’ (just a few bits of rubble and compacted soil mostly!) at various places and repair to brickwork (including the orginal hearth), improving the insulation, re-laying the floor and replacing the joinery.

The damp had many sources - but high soil level was one reason and this meant removing many tons of excess soil from around the building. And the building had been painted with modern non-breathable paints which trapped moisture in the walls, causing the brickwork to ‘spall’. One of the first steps was to strip this modern paint from both inside and out, and then replace and repair damaged bricks.

Then the floor needed to taken up and excavated to an unbelievable depth to get rid of a silly step in the middle of the building and allow us to install a proper level floor, offering sensible moisture control and insulation (a short sentence that covers a massively complicated procedure which included dismantling and rebuilding the forge hearth!).

Finally, the roof needed strengthening, by which time the building was probably in a better state of repair than it had ever been. It would have been MUCH cheaper and quicker to knock it down and start again - but of course that’s not the point.

We kept all the orginal bits on the walls and beams and together with the restored hearth you can still get a sense of the previous life of the building.

The extension

The design of the extension took some time to sort out - and there is a clear design ethos behind the look of the extension.

Firstly, the aim was to ensure the history of the building is self-evident - and thus the new extension LOOKS like a new extension, not an ‘in keeping’ pastiche of the original building.

Secondly, the siting, and roof line of the extension was carefully devised so the street-scape is largely unchanged and the original building is still the ‘hero’ of the site.

And lastly we sought to apply the same approach to constructing the extension as the builders of the original Forge would have done. As artisans, they would have built a practical, working, no-nonsense unpretentious building from readily available and cheap materials. So that’s what we did with the extension - in essence it’s a very well insulated glorified shed made from the kinds of materials you’d find in any builders merchants. (Covers in our case).